History - Haverstraatpassage


De Haverstraatpassage is één van de oudste winkelstraten van Nederland en ligt net wat buiten de drukte van het winkel- en uitgaansgebied. Deze gezellige winkelstraat verbindt de Oude Markt met de Langestraat, Noorderhagen en de Stadsgravenstraat.

Je kunt in de Haverstraatpassage terecht bij een groot aantal exclusieve en bijzondere zaken, er is voor ieder wat wils en dat maakt deze straat bijzonder. Of het nu gaat om kleding en accessoires, interieur of eten en drinken: alles is in de Haverstraatpassage te verkrijgen.

Geschiedenis Haverstraatpassage
Haverstraatpassage, een oude benaming naar Johannes Haver. De straat liep van de Langestraat n.w.-waarts tot de Oude Markt, met een zijtak in n.o.-richting tot de Noorderhagen.

De benaming die waarschijnlijk zijn oorsprong vindt in de familie Haver; vervolgens het manuaal van de bisschoppelijke rentmeester van Twente moest Johannes Haver voor een door hem gebruikte tuin en een hem toebehorend erf, gelegen in de stad Enschede, elk jaar op 29 september 4 pachthoenders opbrengen.

Het gedeelte van af de Langestraat tot de Burgemeesterstraat werdt eerder Achter de Wedemhoff genoemd. Deze straatnaam is in 1967 verdwenen en samen met de burgermeesterstraat veranderd in Haverstraatpassage. Veel Enschedeërs noemen het nog steeds 'Burgemeesterstraatje'.

FILMBEELDEN (1923) Haverstraat(passage). Oude filmbeelden 1923, van o.a, de Haverstraat en Burgemeesterstraat Enschede! Later samen Haverstraatpassage geworden. Burgemeesterstraat waar nu o.a. Koelink, Upperside en Scooter zijn gevestigd. Versierde straten en ter gelegenheid van het vijfentwintig jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina.

Beelden Haverstraatpassage 1923
01.12 – 01:21 De versierde Burgemeestersstraat (vanaf Noorderhagen)
01.22 – 01:28 Lampionnen aan de voorgevels van bovenwoningen aan de Haverstraat
10.53 – 11-16 De enorme drukte bij het kruispunt Haverstraat (voor Stolker).

.

Shops - Haverstraatpassage - Enschede.
(Klik en bezoek de websites van de speciaalzaken).